Analytiker: Intels diskreta GPU -verksamhet förlorar pengar, och hela AXG -divisionen kan stängas av

Aug 13,2022
Jon Peddie, som var gästtalare vid 6: e Micro Semiconductor Summit Analyst Conference, skrev nyligen en analys av Intels GPU -verksamhet. Han tror att Intel har investerat cirka 3,5 miljarder dollar i sin diskreta GPU -utveckling - investeringar som ännu inte har lönat sig.


Intels AXG (Accelerated Computing and Graphics Division) har tappat 2,1 miljarder dollar sedan dess officiella lansering under det första kvartalet 2021. Med tanke på Intel VD Pat Gelsingers meritlista för att avbryta sex företag sedan början av 2021, tror JPR AXG kan vara nästa verksamhet som kommer att avbrytas .

Peddie skrev: "Pat Gelsinger är inte rädd för att fatta tuffa beslut, och om nyckelprojekt inte går ut, kommer han att ge upp, även om det är ett projekt som han personligen kan gilla, och det har varit rykten om att AXG kommer att vara Nästa division som är jettisoned. "

När Intel offentliggjorde sina planer på att utveckla diskreta grafiklösningar under 2017 tillkännagav den planer på att utnyttja sina GPU: er för att hantera funktioner som dator, grafik och maskininformation för klient- och datacenterapplikationer. Core and Visual Computing Business Unit är en ytterligare stödjande möjliggörare för att hantera den växande kanten datormarknaden.

Under sina fem år av diskret GPU-utveckling har företaget släppt två låg-end diskreta GPU: er för att bearbeta billiga datorer och vissa datacenterapplikationer; Introducerade en grafikarkitektur med låg effekt för integrerade GPU: er; levererad ONEAPI, som kan användas för att programmera CPU: er, GPU: er, FPGA: er och andra datorenheter; Avbruten XE-HP GPU-arkitektur för Data Center GPU: er; Försenade transporter av Ponte Vecchio Compute GPU: er för AI och högpresterande datorapplikationer flera gånger (nyligen en gång på grund av Intel 4-nodförseningar) och försenade frisläppandet av XE HPG ACM-G11 Gaming GPU med ungefär ett år.

Jon Peddie tror att Intels ARC Alchemist 500 och 700-serie GPU: er troligen kommer att misslyckas, med tanke på sina sena ankomster och det faktum att de kommer att behöva tävla med AMD och Nvidias nästa gen Radeon RX 7000 och GEFORCE RTX 40-serie-erbjudanden. Det kommer uppenbarligen att öka Intels förluster.

Med tanke på Intels AXG -rekord har företaget spenderat 3,5 miljarder dollar hittills utan någon betydande framgång, sade Jon Peddie. Diskreta GPU: er är en helt ny marknad för Intel och kräver mycket investeringar, så det är inte förvånande att det finns förluster. Samtidigt visar Intels egna Habana Gaudi2 djupinlärningsprocessor en tydligare prestationsfördel än NVIDIA A100 i AI. "Det är bara halvt svårt om Intel kommer att stoppa och komma ut, och om de inte gör det kommer företaget att möta många års förluster när det försöker komma in på en ovänlig, tuff marknad," sade Peddie.

Även om det kan vara rimligt för Intel att avbryta AXG -divisionen och avstå från diskret GPU -utveckling för att minska förluster, bör det noteras att Intels AXG -division strävar efter flera strategiskt viktiga riktningar i allmänhet, särskilt för diskreta GPU: er. utveckling.

Peddie hävdar att diskret GPU-utveckling i sig verkligen har kostat Intel hittills, men det bör noteras att utan en konkurrerande GPU-liknande arkitektur som serverar allt från låg-end anteckningsböcker till superdatorer kommer Intel inte att kunna lösa det många nya tillväxt möjligheter.

Habana Gaudi2 ser ut som en konkurrenskraftig djupinlärningslösning, men den kan inte användas för superdatorer. Utan ytterligare förbättringar av Intel XE-HPC Data Center GPU-arkitektur kommer företaget inte att kunna bygga hybridbehandlingsenheter för AI/ML- och HPC-applikationer. Utan en sådan XPU kommer Intels 2027-plan för 1021 flytande punktoperationer per sekund att bli allt orealistisk.

Medan Intels diskreta GPU-ansträngningar inte hade förväntningar, behövde Intel en väl definierad parallell datorarkitektur för att hantera kommande applikationsbelastningar.Om Intel stoppar diskret GPU -utveckling måste den helt omformulera sin färdplan när det gäller produkter och arkitektur.Till exempel var den tvungen att hitta en konkurrenskraftig GPU -arkitekturleverantör för sina klientprocessorer, eftersom Intels lilla IGPU -utvecklingsteam inuti skulle ha svårt att tävla med lösningar från AMD och Apple för sina klient SOC.

Eliminering av AXG -divisionen verkar vara ett allt mer attraktivt beslut om ledning.Emellertid är GPU: er och derivathybridarkitekturer strategiskt viktiga för många av marknaderna Intel -serveringar och applikationer för att tjäna under de kommande åren, så att eliminera AXG -divisionen verkar kontraproduktivt.
Produkt RFQ