Tryckfördubblar: TSMC, etc. För att förhandla om 2023 erbjudanden och beställningar med bilkunder

Sep 23,2022
Digitimes rapporterade att TSMC och andra pure-play gjuterier kommer att möta tryck för att förhandla om 2023-erbjudanden och beställningar med bilkunder, enligt branschkällor. Förhandlingar om omförhandlingen kommer att inledas under det fjärde kvartalet.


Användning av mogna processnoder vid dessa gjuterier har sjunkit kraftigt när efterfrågan på persondatorer och annan konsumentteknologiutrustning har avtagit snabbt, säger källorna. Automotive IC IDMS har också sett en minskning av FAB -användningen och kan skala tillbaka sin outsourcing, säger källor.

Auto-OEM och Tier-One-leverantörer ser ut att återlämna Foundry-citat till pre-pandemiska nivåer 2023, säger källor, eftersom de har sett press på leverantörskedjan börjar underlätta. Leveransen av många bilkategorier är inte längre tätt, och vissa chip-inventeringar är till och med nära pre-pandemiska nivåer, säger källorna.

Billeverantörerna har för avsikt att starta prisförhandlingar nästa år med pure-play gjuterier först, säger källorna. Den övergripande Automotive IC -bristen har förbättrats och förväntas underlätta avsevärt under första halvåret 2023, säger källorna. Denna utveckling kommer att sätta pure-play gjuterier till en nackdel i prisförhandlingar.

Foundry -erbjudanden för bil IC: er har stigit under de senaste åren eftersom efterfrågan överskrider utbudet i hög grad. Men inflationstrycket och andra makro-motvind har fördunklat efterfrågan för nästa år, vilket har fått billeverantörer att granska risker och kostnader igen.