Förenta staterna kan tillkännage en utländsk högteknologisk investeringskontroll i en snar framtid, åtminstone inriktning på halvledare och konstgjord intelligens

Sep 15,2022

14 september, lokal tid, enligt Reuters, sade en tjänsteman i Vita huset på onsdag att amerikanska investeringar i utländska chipföretag är ett potentiellt problem för Biden -administrationen, men Vita huset har ännu inte fattat ett slutligt beslut om en potentiell mekanism för att reglera Amerikanska investeringar i Kina. .

Peter Harrell, en tjänsteman i det nationella säkerhetsrådet, sade att den amerikanska regeringen har åtagit sig att öka den amerikanska chiptillverkningen med 52 miljarder dollar i subventioner genom en ny lag- och exportkontrollpolitik. Denna policy syftar till att begränsa exporten av specialiserade chips och relaterade tillverkningsverktyg till Kina.

"Det är viktigt att överväga om och hur amerikanska investeringar i vissa riktade kategorier av utländska rivaliserande halvledarföretag undergräver effektiviteten hos andra politiska verktyg," sade han vid ett evenemang för utgivningen av rapporten om utländska investeringar.

Noterbart betonade Harrell också att alla åtgärder som riktar sig till amerikanska utländska investeringar bör skräddarsys för att hantera sårbarheter i befintliga amerikanska institutioner och specifika nationella säkerhetsrisker.

Han noterade att Biden -administrationen har nått ut till allierade som genomför liknande åtgärder, men har ännu inte beslutat vilken klass av investerare de nya åtgärderna kommer att rikta in sig på.

Vita huset arbetar också med en verkställande ordning som skulle göra det möjligt för den amerikanska regeringen att granska och blockera vissa amerikanska investeringar i högteknologiska utomlands, särskilt i Kina, enligt källor som är bekanta med saken. Eftersom det kan äventyra USA: s nationella säkerhet.

Rapporten sade att beställningen kunde tillkännages redan i det fjärde kvartalet i år. Ordern har ny betydelse efter att liknande åtgärder avlägsnades från lagstiftning för att subventionera chipindustrin tidigare i år.

Dessutom sade den amerikanska handelskammaren: "Vi tror starkt att president Biden kommer att utfärda en tydligare och mer riktad (utländsk investeringsledare) i höst."

Gruppen tillade att den förväntar sig att både den amerikanska finansdepartementet och handelsavdelningen spelar en roll i genomförandet av planen. Planen kommer åtminstone initialt att rikta in sig på investeringar i halvledare, konstgjord intelligens och kvantberäkning.