Apple utvecklar M4 -chips med TSMC: s 2 eller 3 nanometerprocessuppgraderingar

Mar 15,2024

Apple har just lanserat MacBook Air med inbyggda M3-chips, och utländska medier har rapporterat att Apple arbetar med att utveckla nästa generations M4-chip, som förväntas lanseras nästa år.Det är underförstått att M4-chips har möjlighet att anta TSMC: s 2 nanometerprocess, och TSMC: s relaterade processer kommer att installeras i år och massproduceras nästa år.

Insiders har avslöjat att Apple officiellt har lanserat sin M4 -chiputvecklingsplan, som kommer att lanseras tillsammans med nästa generations MacBook Pro.Efter att Apple släppte sitt första generationens självutvecklade M1-chip i november 2020 uppgraderade det regelbundet sina chips.I juni 2022 släppte det M2 -chipet, och i slutet av oktober förra året släppte det M3 -chipet, med ett gap på cirka ett och ett halvt år mellan varje generation chips.Baserat på detta uppskattas att Apple kommer att släppa M4 -chipet under första halvan av nästa år.

Vissa människor tror också att efter att ha samlat chiputvecklingsupplevelse under de senaste åren förväntas Apple förkorta sin utvecklingstid och kan släppa M4 -chipet tidigare än i slutet av detta år.

I oktober förra året släppte Apple tre M3 -serie -chips på en gång, nämligen M3, M3 Pro och M3 Max Chips.Vid den tiden lanserade Apple två MacBook Pro-modeller med inbyggda M3-chips, nämligen 16 tum och 14 tum skärmar, och ersatte den föregående 13-tums MacBook Pro.IMAC uppgraderades också till ett M3 -chip i oktober förra året.

Batteriets livslängd för de tre chips i M3 -serien är upp till 22 timmar och CPU -bearbetningshastigheten är 15% snabbare än M2.GPU -bearbetningshastigheten är också 1,8 gånger snabbare än M2.

I mars i år lanserade Apple två MacBook Air-modeller med inbyggda M3-chips, nämligen 15 tum och 13 tum skärmar.För närvarande har IMAC -produktdivisionen endast Mac Studio, Mac Pro och Mac Mini, som fortfarande är begränsade till M2 -chipet.

Branschen förväntar sig i allmänhet TSMC: s 2 nanometerprocess för att påbörja massproduktionen under andra halvåret nästa år, så M4 -chips kan fortfarande använda 3 nanometerprocessen.Men jämfört med den 3 nanometerprocessen som används av M3 -chipet kan 3 nanometerprocessen för M4 -chipet vara en uppgraderad version, med förbättringar av datorkraft och energieffektivitet.

Nyligen har det varit rykten i branschen om att M4 -chipet kommer att fokusera på en uppgraderad version av Neural Network -motoren, med en betydande ökning av antalet datorkärnor jämfört med föregående generation och kommer att kunna utföra mer komplex AIoperationer.Apple har emellertid upprätthållit en konsekvent konfidentiell stil när det gäller M4 -chipet, vilket har lett till fortsatt spekulation från omvärlden.
Produkt RFQ