För att behålla ASML kommer Nederländerna att investera 2,5 miljarder euro för att förbättra infrastrukturen

Mar 29,2024

Litografisk jätte ASML (ASML) hade tidigare övervägt att dra sitt huvudkontor ut ur Nederländerna på grund av oro över arbetskraftsbrist och andra faktorer.Den nederländska regeringen meddelade den 28 mars att den kommer att investera 2,5 miljarder euro (cirka 19,5 miljarder yuan) för att förbättra transporten och annan infrastruktur i Eindhoven -området i ASML -huvudkontoret, för att säkerställa att ASML, det största företaget i Nederländerna, inte kommer att överföra sittföretag utomlands.

ASML, som det största teknikföretaget i Europa och världens största leverantör av datorchiputrustning, välkomnar den nederländska regeringens plan, men indikerar samtidigt att det fortfarande beslutar om sin framtida utvecklingsriktning.

Den holländska ministeren för ekonomiska frågor, Micky Adriaansens, bekräftade siffran på 2,5 miljarder euro som en del av "Beethoven -åtgärden" som syftar till att behålla ASML.Denna finansiering kommer att användas under de kommande åren för att förbättra bostäder, utbildning, transport och kraftnät på platsen för ASML.

Det nederländska kabinettet uttalade i ett uttalande att det planerar att vidta fler åtgärder för att minska skattebörda för företag efter att de uttrycker starka oro.Uttalandet uppgav att när de vidtog dessa åtgärder antog kabinettet att ASML skulle fortsätta att investera i Nederländerna och hålla sitt lagliga, finansiella och faktiska huvudkontor i Nederländerna.

ASML förutspår att med utvecklingen av datorchipindustrin kommer den att upprätthålla en stabil tillväxt under det kommande decenniet.Företaget uppgav att så länge det får "gynnsamma affärsförhållanden, såsom högkvalitativ talang, infrastruktur, offentliga bostäder och en övergripande stark affärsmiljö", kommer det att uppnå "betydande" tillväxt i Nederländerna.

I slutet av förra året vann det högra partiet, det holländska liberala partiet, som länge förespråkade anti-invandring, parlamentsval och fick en enorm fördel med att bilda nästa holländska koalitionsregering.Partiledaren tillkännagav också offentligt sin kandidatur till nästa premiärminister.Därefter antog parlamentet ett ändringsförslag som inleddes av det liberala partiet, som inkluderade att begränsa antalet utländska studenter som fick studera vid holländska universitet och avsluta den 30% skatteminskningen för kvalificerad arbetskraft.Dessa två policyer involverar direkt frågan om invandrararbete som multinationella företag är mest bekymrade över.

Det är underförstått att ASML starkt förlitar sig på utländska invandrare.För närvarande kommer cirka 40% av företagets 23000 anställda från utlandet.ASML: s VD Peter Wennink utfärdade en varning tidigare i år att konsekvenserna av att begränsa arbetskraftsmigrationen är allvarliga.

Från 26 till 27 mars besökte den holländska premiärministern L ü Tter Kina för ett arbetsbesök.Beträffande exporten av holländsk litografisjätt ASML till Kina och andra frågor, uttalade i Peking den 27: e, "Nederländerna kommer att se till att exportkontrollåtgärder inte specifikt är inriktade på ett visst land och kommer att sträva efter att minska påverkan av exportbegränsningar. "
Produkt RFQ